 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Sommarrean är här! –  Upp till 30% rabatt på utvalda varor – Gäller endast t.o.m. söndag 2023-07-28.

Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Sommarrean är här! –  Upp till 30% rabatt på utvalda varor – Gäller endast t.o.m. söndag 2023-07-28.

Användningsområden för gamla eller utgångna eteriska oljor

Användningsområden för gamla eller utgångna eteriska oljor

Dela denna artikel:

Eteriska oljor har länge varit populära för sina terapeutiska egenskaper och förtjusande aromer. Dock kan oljornas kvalitet och effekt försämras över tid på grund av oxidation, ljus- och värmepåverkan. När en eterisk olja förlorar sin fräschör och aromatiska styrka anses den inte längre terapeutiskt användbar. Användning av dessa oljor i produkter som kommer i direktkontakt med huden eller andas in av människor och husdjur rekommenderas inte. Ändå finns det alternativa användningsområden för gamla eller utgångna eteriska oljor, vilket vi utforskar i denna artikel.

När en eterisk olja inte längre är fräsch och har förlorat sin fulla arom anses den inte längre vara terapeutisk. Det rekommenderas inte att använda sådana oljor i tillämpningar där de kan komma i direkt kontakt med huden, t.ex. i kroppssprayer eller ansiktsvatten, eller i rumssprayer eller diffusorer där människor och husdjur kan andas in oljans flyktiga beståndsdelar.

Det är dock inte alla eteriska oljor som bryts ned med tiden. Patschuli och sandelträ är två exempel på oljor som kan mogna och ändra sina terapeutiska fördelar när de åldras. Om en åldrande eterisk olja fortfarande har en behaglig arom men är svagare i doft, finns det alternativa användningsområden för den, vi kommer att gå igenom några av dessa här.

1. Deodorizer för soptunna:

Om du letar efter ett enkelt och naturligt sätt att desodorisera din soptunna är eteriska oljor den perfekta lösningen. Processen är enkel och okomplicerad. Du kan tillsätta några droppar av din önskade eteriska olja till bakpulver och sedan sprida ut en sked antingen direkt i din soptunna eller i botten av en sopsäck. Detta kommer att ge dig en behaglig doft varje gång du öppnar den. Om du har en soptunna som har ett filt- eller mikrofiberfilter i locket kan du också tillsätta några droppar av den eteriska oljan direkt i filtret.

2. Deodorant för dammsugare:

Att använda en blandning av bakpulver och eterisk olja är också ett bra sätt att deodorisera din dammsugare. Du kan använda samma blandning som du gjorde för sopbönan, men du bör minska dosen av den eteriska oljan till högst 3 % om du använder blandningen på natursten, parkett eller mattor. Sprid helt enkelt en sked av blandningen framför din dammsugare nästa gång du använder den, så kommer du att njuta av en fräsch och ren doft varje gång du städar dina golv.

3. Uppfräschare/desodoriserare för kylskåp och frysar:

Om du vill eliminera obehagliga dofter från ditt kylskåp eller din frys är en blandning av eteriska oljor med bakpulver en bra lösning. Blanda helt enkelt den eteriska oljan med bakpulver, lägg det i en skål och ställ skålen i kylskåpet. Tänk på att du bör använda en maximal dos av 1 % eterisk olja, eftersom du inte vill att ditt kylskåp ska lukta som en parfymbutik.

4. Uppfräschning av tvätten:

Många kommersiella tvättmedel och mjukgörare har obehagliga dofter som kan dröja kvar på kläderna. Om du vill fräscha upp din tvätt kan du tillsätta några droppar av din önskade eteriska olja direkt till tvättmedlet eller mjukgöraren i tvättmaskinen. Detta kommer att få dina kläder att lukta gudomligt, och du behöver aldrig använda doftande tvättprodukter igen.

5. Pot Pourri:

Att göra en pot pourri är ett enkelt och effektivt sätt att ge hemmet en behaglig doft. Allt du behöver är några torkade kronblad eller örter och några droppar av din eteriska favoritolja. Lägg kronbladen eller örterna i en skål och tillsätt dropparna av oljan. Doften kommer att bli fantastisk, men var försiktig om du har husdjur eller småbarn i närheten, eftersom vissa eteriska oljor kan vara skadliga för dem.

6. Garderobs- och skokartongdeodorant/uppfräschare:

Om du vill hålla din garderob, skokartong eller lådor fräscha och rena kan du använda eteriska oljor. Applicera helt enkelt några droppar av din önskade eteriska olja på en liten kudde, bomullsboll, liten handduk eller filtbit och placera den i garderoben, skokartongen eller lådorna. Du kommer att njuta av en fräsch och ren doft varje gång du öppnar dem.

7. Ljus:

För dem som tillverkar ljus kan man genom att blanda in eteriska oljor i ljusen under tillverkningsprocessen förstärka deras arom och ge dem terapeutiska fördelar. Men om du inte är en ljusmakare finns det ett alternativt sätt att njuta av fördelarna med doftljus. Istället för att köpa kommersiellt tillgängliga ljus med syntetiska dofter som kan orsaka huvudvärk kan du göra dina egna doftljus genom att tillsätta några droppar eteriska oljor till salt i en värmesäker behållare eller ljusstake. Den här metoden är inte bara kostnadseffektiv, utan gör också att du kan använda naturliga eteriska oljor för en säkrare och hälsosammare ljusbränning. Dessutom kan du uppdatera doften genom att tillsätta fler droppar eteriska oljor till saltet efter önskemål.

8. Stationär:

Om du gillar att skicka handskrivna brev eller gratulationskort kan du lägga till en doft till dem genom att placera en filtbit eller en bomullsboll som genomsyras av några droppar eterisk olja inuti kuvertet. Detta ger inte bara en behaglig doft till brevpappret, utan kan också framkalla känslor och minnen som är förknippade med doften.

9. Kuddleksak:

För vuxna som har en favoritplyschleksak eller nyckelhållare kan applicering av några droppar eterisk olja på den fräscha upp omgivningen och skapa en trevlig atmosfär. Denna metod rekommenderas dock inte för spädbarn eller småbarn eftersom eteriska oljor kan vara skadliga om de intas.

10. Bilen:

Både nya och begagnade bilar kan utveckla obehagliga lukter med tiden. Nya bilar avger ofta en plastlukt, medan begagnade bilar kan ha en rad olika lukter från barnmat till otvättade trasor. Istället för att förlita dig på kommersiellt tillgängliga bilfräschare eller doftträd kan du skapa din egen naturliga bilfräschare genom att applicera några droppar eterisk olja på en filtbit eller en trasa och lägga den i bilen. På så sätt kan du njuta av en behaglig doft utan att utsätta dig för syntetiska doftämnen.

 

Avslutningsvis är detta bara några idéer som kan inspirera dig att införliva eteriska oljor i ditt dagliga liv. Du kan använda eteriska oljor som inte är utgångna eller använda upp utgångna oljor för att njuta av deras fördelar utan risk för sensibilisering.

Hur kan du avgöra om din eteriska olja har gått ut?

När du har öppnat en flaska med en olja bör du hålla reda på hur länge du har haft den. Ett praktiskt sätt att göra detta är att ta en tuschpenna och skriva datumet då du öppnade den på etiketten.

Om din olja inte är daterad finns här några andra indikationer på att det kan vara dags att kasta den:

  • Oljans lukt har förändrats sedan du öppnade flaskan första gången.
  • Färgen har förändrats eller den har blivit grumlig.
  • Konsistensen är tjockare eller tunnare än den var när du öppnade den.

Vad är det bästa sättet att göra sig av med utgångna eteriska oljor?

Om du har utgångna eteriska oljor kan du vara frestad att bara slänga dem i vasken för att göra dig av med dem. Det finns dock ett bättre sätt att göra sig av med de gamla oljorna utan att täppa till dina rör eller skada miljön.

Här är några tips för att göra dig av med dina oljor på rätt sätt:

  • Kontrollera med din stad/landsting/kommun hur du ska göra dig av med dina oljor. Regler och förordningar kan skilja sig åt från plats till plats, så se till att bekanta dig med förfarandena i ditt område.
  • Om du har ett avfallshanteringsföretag som hämtar dina sopor kan du kontakta dem och fråga hur du bäst gör dig av med dina oljor. De har troligen ett förfarande för bortskaffande av kemiska produkter.

Är det så att du vill återanvända glasflaskorna när innehållet är slut så går det utmärkt att rengöra dem för att använda dem på nytt. Mer om detta kan du läsa i vår guide här: Så rengör och återanvänder man flaskor med eteriska oljor.

Ansvarsfriskrivning:

Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.