 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Sommarrean är här! –  Upp till 30% rabatt på utvalda varor – Gäller endast t.o.m. söndag 2023-07-28.

Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Sommarrean är här! –  Upp till 30% rabatt på utvalda varor – Gäller endast t.o.m. söndag 2023-07-28.

Så rengör och återanvänder man flaskor med eteriska oljor

Så rengör och återanvänder man flaskor med eteriska oljor

Dela denna artikel:

När det gäller förvaring av eteriska oljor och andra rena oljor så använder de flesta bärnstens- eller koboltglasflaskor. När man använder dessa produkter är det vanligt att man vill rengöra och återanvända flaskorna för att spara på resurserna. På grund av de olika viskositeterna hos dessa vätskor kan de dock lämna en klibbig film inuti flaskan som kan vara svår att rengöra. Att bara tvätta flaskorna med tvål och varmt vatten eller sterilisera dem kanske inte alltid tar bort alla rester.

Det är viktigt att notera att i vissa fall kan resterna vara så svåra att ta bort att det inte är värt besväret. Om det inte går att avlägsna resterna helt och hållet rekommenderas inte att flaskan återanvänds eftersom den kan kontaminera med den nya färska oljan som hälls i flaskan.

Tricket för att effektivt rengöra resterna inuti flaskor med eteriska oljor är att använda ett effektivt lösningsmedel. Högprocentig vodka fungerar bra för detta ändamål eftersom den löser upp den kvarvarande oljan utan att lämna några rester från lösningsmedlet efter sig. Andra alternativ som gnidningsalkohol, denaturerad alkohol och metylalkohol kan också fungera, men högprocentig vodka är att föredra eftersom den inte innehåller några tillsatser som eventuellt kan finnas kvar i flaskan efter tvätt. För att spara på mängden vodka som används vid rengöring av större flaskor, fyll flaskan till hälften och låt den stå i några dagar och skaka den väl med några timmars mellanrum. För mindre flaskor fyller du dem helt utan att skaka dem.

Vodkablandningen kan också återanvändas för att rengöra ytterligare flaskor, men det är viktigt att notera att den inte ska konsumeras när rengöringsprocessen är klar.

När du rengör flaskor med eteriska oljor är det viktigt att använda en lämplig storlek på flaskborsten för att lösa upp eventuella klibbiga rester som kan finnas i flaskan. När man använder ett lösningsmedel som högprocentig vodka är det viktigt att vara försiktig och undvika att stänka ut blandningen ur flaskan. Vodkan eller de eteriska oljorna kan orsaka irritation om de kommer i kontakt med ögonen och de kan även missfärga och skada vissa material.

För att ta bort gamla etiketter från utsidan av flaskorna med eteriska oljor så försök skala av etiketten för hand, om möjligt. Om den inte lossnar i en eller två bitar kan du blötlägga flaskan i varmt vatten för att lösa upp den, eller om den är ovanligt besvärlig kan du blötlägga flaskorna i högprocentig vodka, vilket kan hjälpa till att lösa upp allt envist klister. När du rengör flaskorna ska du se till att även skrubba och blötlägga mynningsreducerarna och kapsylerna för att se till att alla rester avlägsnas. Öppningsreducerare, även kända som droppinsatser, kan ibland vara de svåraste att rengöra och om det finns några tvivel rekommenderas att de inte återanvänds.

Bärnstens- eller koboltglasflaskor steriliseras på samma sätt som sterilisering av nappflaskor. Detta steg är dock vanligtvis inte nödvändigt eftersom flaskorna kan återanvändas för blandningar som inte kräver särskilt orörda förvaringsförhållanden utan sterilisering.

Tips från proffsen för rengöring av flaskor

 • Att ha miniborstar är verkligen viktigt i den här processen! Rekommendationen är att du skaffar en mängd olika storlekar av borstar, de verkar alla vara användbara för något. Om du har svårt att hitta dem kan du kolla i vattenflaskavdelningen i din lokala butik. De kallas ofta för halmborstar. Du kan också hitta dem på babyavdelningen tillsammans med flaskorna.
 • Om du kan samordna din flaskrengöring med när du gör ett nytt örtpreparat kan du använda flaskorna direkt. Om det däremot kommer att dröja innan du planerar att använda dem igen rekommenderar vi att du ger dem en ordentlig rengöring igen innan du använder dem.
 • Om du har en diskmaskin kan detta också användas för att desinficera. Du bör undvika att köra dem samtidigt som kraftigt smutsiga tallrikar.
 • Flaskornas korkar, pipetter och övriga förslutningar kommer troligen att försvagas eller bli ofräscha långt innan dina glasflaskor slutar vara användbara. Du kan alltid byta ut typerna av korkar till dina flaskor och beställa nya så att du kan återanvända basen. Det finns aluminiumkapsyler, droppkorkar, pipetter och pumpar att köpa separat till alla olika storlekar av flaskor.
 • Vid användning av återvunna flaskor är det vanligt att dessa nedgraderas. Detta innebär att de inte används till att förvara dyrbarare oljor eller oljor som används specifikt för topiska eller terapeutiska ändamål. De flaskor som rengörs och återanvänds används endast till att förvara blandningar som är avsedda för diffusor eller för blandningar som används för tvätt eller rengöring.
 • Om en flaska ursprungligen innehöll en eterisk olja som anses vara sensibiliserande för huden (t.ex. kanel), ta det säkra före det osäkra och återanvänd inte flaskan för att förvara en eterisk olja som du planerar att använda för topiska blandningar.
 • Om en flaska är särskilt klibbig och envis och kommer att kosta mer i vodka att rengöra än vad flaskan är värd så kanske den ska gå till återvinningen istället.

6 roliga och kreativa sätt att återanvända flaskor från eteriska oljor på

 • Gör dem till miniblomvaser. Du kan använda en enskild flaska för att skapa en elegant inredning i ett litet utrymme, eller så kan du knyta ihop flera och göra en mittpunkt med dem.
 • Sätt fast dem på en ljusslinga.
 • Gör en aromatisk rördiffusor: Fyll flaskan med en lättdoftande bärolja och en valfri blandning av eteriska oljor. Sätt sedan ner vasspinnar eller bambuspett i flaskan så kommer doften från oljan att sprida sig i pinnarna och ge en härlig rumsdoft.
 • Skapa ett resekit: Förvara dina toalettartiklar, bäraroljor eller små mängder eteriska oljor i flaskor för att använda dem när du är på språng.
 • Dekorera med miljövänlig atmosfär: Fyll dina större återanvända glasflaskor med mini-LED-lampor för att skapa lite stämning i hemmet.
 • Skapa flaskor med örtpulver som feendamm: Fyll små flaskor med blommiga pulver som rosor eller lavendel som barnen kan strö omkring. Det här är ett särskilt bra projekt för kryddblandare som man tidigare haft glädje av.

Även om det finns oändligt många olika sätt att återanvända flaskor på så är det fullt förståeligt att man kanske inte vill behålla alla. Då finns det fortfarande andra hållbara alternativ som du kan välja när du är klar med dem. Du kan naturligtvis återvinna dem. Du kan även erbjuda dem till en lokal örtklinik som kan ta till vara på dem och återanvända dem.

Ansvarsfriskrivning:

Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.