 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande
Eteriska oljor för julen

5 Eteriska oljor som är ett måste inför vintern & julen

Dela denna artikel:

När det nya året börjar kan du vara frestad att tro att våren är på väg, eftersom vintersolståndet i december signalerade om ljusets återkomst. Vintern har dock precis börjat! Det kommer att vara kallt och mörkt ett tag till och det kan ibland vara svårt att hitta energi och balans i vardagen. Många reser till värmen och solen för att fylla på med energi, men det finns även andra sätt att få energi och balans. Ett sätt kan vara genom att skapa sin egen verktygslåda som är fylld av glädje, värme och energi.

Eteriska oljor, som framställs genom att extrahera eller destillera aromen från en växts kronblad, rot eller en annan del av växten, har potential att bli en utmärkt del av denna verktygslåda. Den mörka tiden av året rekommenderas att sakta ner, reflektera och ta hand om sig själv inifrån och ut… drick varmt te i sängen… gör ditt hem till en ljuvlig andlig helgedom… ät värmande mat… tänd ljus – massor och massor av ljus. Eteriska oljor som har en doft som är tröstande, värmande och energigivande kan hjälpa till att mildra de negativa effekter som vintersäsongen kan ha. Eteriska oljor kan till och med bidra till att göra denna årstid till en tid som du ser fram emot och motivera dig att föra in det liv som du vill leva.

Hur aromaterapi fungerar och dess fördelar

Aromaterapi, där dofter används i terapeutiskt syfte, har många potentiella fördelar. Enligt ett antal studier kan aromaterapi hjälpa människor som lider av ångest och depression, samt förbättra deras sömnkvalitet och minska smärta. Eteriska oljor kan appliceras på huden direkt eller indirekt genom användning av olika hudvårdsprodukter som till exempel vegetabiliska oljor och tvålar. Eteriska oljor kan också inhaleras via aromalampor eller genom användning av en diffusor. Vissa oljor är till och med lämpliga för inre konsumtion.

Man tror att aromaterapi fungerar genom att aktivera luktreceptorer i näsan, som sedan skickar meddelanden genom nervsystemet till hjärnans limbiska system. Det limbiska systemet är den del av hjärnan som ansvarar för att kontrollera känslor. Luktbulben har direkta kopplingar till amygdala och hippocampus, som båda är regioner i hjärnan som är starkt kopplade till känslor och minne. Detta gör att dofter kan skapa illusionen att transportera en person till en viss tid och plats.

Tillämpning av aromaterapi med eteriska oljor kan vara särskilt fördelaktigt under vintermånaderna när det är blåsigt, kallt och mörkt ute. Vata-dosha, som kännetecknas av egenskaper som kyla, torrhet, lätthet, klarhet och rörelse, sägs dominera under vintersäsongen i Ayurveda, som är ett gammalt holistiskt hälsosystem som har sitt ursprung i Indien. Du kan skapa balans i Vata-effekterna, som kan innefatta torr, sprucken hud, ångest och sömnlöshet, genom att välja livsmedel, aktiviteter, metoder och eteriska oljor som är jordande, centrerande och varma. Eftersom aromaterapi anses vara effektivt vid behandling av både depression och ångest kan de som lider av säsongsbetonad affektiv störning (SAD) finna att konsekvent användning av eteriska oljor har en särskilt positiv inverkan på deras tillstånd.

Värmande, lugnande och/eller syrliga och/eller söta aromer är idealiska för vintermånaderna. Nedan följer en lista över dofter som kan hjälpa till att lindra några av de negativa effekterna av Vata-säsongen. Med det sagt, de dofter som kommer att vara mest fördelaktiga för dig kommer att vara de som du faktiskt tycker om. Välj alla dofter som tilltalar dig och som kan hjälpa dig att känna dig mer rotad och bekväm under årets kallare månader. Placera aromalampor i hemmets olika rum där du kan droppa dina favoritoljor och sprida deras välgörande ljuvliga aromatiska dofter i ditt hem. Ett annat tips är att förvara en eller flera flaskor av dina favoritdofter av eteriska oljor i din handväska eller bil så att du kan lukta på dem precis när du vill och behöver.

1. Kanel

Kanel har en stark, söt och kryddig doft. Aromen från kanel har en värmande och stimulerande effekt på kroppen. Att inhalera kanelolja kan ge en känsla av lugn samtidigt som man ökar sin energinivå. Kaneloljan kan också användas för att inspirera sensuella stämningar, eftersom den har potenta afrodisiaka egenskaper. Eterisk kanelolja kan orsaka en stickande eller brännande känsla när den appliceras direkt på huden, så det är viktigt att späda ut den innan den används.

Tips: Tillsätt en droppe eller två till ditt morgonkaffe för en extra värmande känsla i vintermörkret.

Greenbalance Ekologisk Eterisk Kanelolja (100%) (Cinnamomum verum)
Eterisk Kanel Olja (100%)

2. Kryddnejlika

Kryddnejlikaolja har en rik, varm och sötkryddig doft med en värmande och stimulerande effekt på kroppen. Kryddneljikaolja hjälper till att lindra stela ömma muskler och passar utmärkt att blanda i massageolja. Att andas in doften av kryddnejlikaolja kan hjälpa till att centrera och slappna av. Det är viktigt att inte använda den eteriska oljan direkt på huden, då den kan orsaka allergiska reaktioner. Blanda den med en vegetabilisk olja om du vill smörja in kroppen.

Tips: För en fotmassage som är både balanserande och avslappnande, blanda ett par droppar kryddnejlikaolja och kanelolja med en vegetabilisk olja och applicera sedan blandningen på dina fötter genom en skön fotmassage.

Greenbalance Ekologisk Eterisk Kryddnejlikaolja (100%) (Syzygium aromaticum)
Eterisk Kryddnejlika Olja (100%)

3. Apelsin

Apelsinolja är värmande, söt och lätt och sprider en doft av söta solmogna apelsiner. Apelsinolja har visat sig ha en humörhöjande och energigivande effekt när den inhaleras. Citrusdofter är utmärkta att blanda med andra eteriska oljor.

Tips: När du tar ett bad kan du kombinera några droppar apelsinolja med lite Epsomsalt och sedan koppla av i badet medan du tar in den delikata doften av söta apelsiner.

Greenbalance Ekologisk Eterisk Apelsinolja (100%) (Citrus sinensis)
Eterisk Apelsin Olja (100%)

4. Pepparmynta

Om du någonsin har använt pepparmyntsolja vet du redan att den har en stimulerande effekt på kroppen. Eterisk pepparmyntsolja kan användas både som aromaterapi och i kroppsvård. Huvudbeståndsdelen i pepparmynta är mentol, en potent förening som i sig själv orsakar en snabb fysisk reaktion när den andas in eller appliceras på huden. Den ger en känsla av kyla som kroppen motverkar genom att öka blodflödet till området där den appliceras, vilket ger en värmande effekt.

Vid inandning får pepparmyntsolja dig att känna dig mer energisk och den kan också hjälpa till att rensa dina luftvägar. Se till att späda ut den med en vegetabilisk olja eller annan hudvårdsprodukt innan du applicerar den på huden, eftersom den kan ge en smärtsam brännande känsla om den appliceras outspädd på huden.

Tips: När du reser, ta med dig en flaska pepparmyntsolja för att lindra en täppt näsa som orsakas av flygresor. Du kan också tillsätta en droppe eller två av pepparmyntsolja i varm choklad för en omedelbar pepparmintkick.

Greenbalance Ekologisk Eterisk Pepparmyntsolja (100%) (Mentha Piperita)
Eterisk Pepparmyntsolja (100%)

5. Indisk Sandalwood

Indisk sandelträolja är älskad för sin söta, varma, träiga och rika doft och är en mycket eftertraktad ingrediens i kroppsvård, hudvård, naturliga parfymer och rökelse för sin ojämförliga doft och djupt lugnande effekt. Sandelträolja ger en känsla av centrering och avslappning när den inhaleras. Häll ett par droppar i en aromalampa, sätt dig bekvämt i favoritfåtöljen, luta dig tillbaka och bara njut och ta emot den härliga välgörande aromatiska doften.

Att tillsätta eterisk indisk sandelträolja till en oparfymerad flytande tvål, massagekräm eller bubbelbad är ett utmärkt sätt att njuta av dess härliga doft och samtidigt uppleva den lugnande och stärkande effekt som den ger.

Tips: Använd några droppar på insidan av handleden för att få en parfym som hjälper dig att slappna av.

Greenbalance Ekologisk Eterisk Indisk Sandelträolja (100%) (Santalum album)
Eterisk Indisk Sandelträ Olja (100%)

Slutsats

Att tillsätta eteriska oljor i din dagliga rutin kan ge den extra kick och energi som kan behövas till vinterns mörka dagar. Oavsett om du väljer att göra din egen eteriska olja eller köpa högkvalitativa eteriska oljor kan båda valen vara en givande upplevelse. Gläd dig åt fördelarna med att införliva eteriska oljor i din vardag och njut av dess välgörande egenskaper för både kropp och själ.