 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Ekologisk Eterisk Citronolja (100%)

(2 kundrecensioner)

Finns i lager

49 kr

49 kr
Artikelnr: 043 Kategori:
Fri från djurförsök  Vegansk Naturliga ingredienser GMO-fri Glutenfri

Greenbalance Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) (Citrus limon)

Upptäck vår eteriska citronolja, varsamt framställd genom kallpressning av de solkyssta, gula skalet från nyskördade Citrus limon-frukter, odlade i de soliga fruktträdgårdarna på den indiska landsbygden. Citronoljan utmärker sig med en ljus, uppfriskande och förtrollande söt citrondoft, vilket gör den till en välkommen tillgång i såväl parfymörers som aromaterapeuters eteriska oljesamlingar.

Denna olja domineras av limonen, en huvudbeståndsdel bland citrusoljor, kompletterad av ett dussin andra uppfriskande terpenoida ämnen i låga koncentrationer som ger en kryddig känsla till den övergripande doften. Vår eteriska citronolja är furokumarinfri (FCF), vilket betyder att den är säker att använda i hudvårdsprodukter utan fotosensibiliserande effekter. FCF (furanocoumarin-free) indikerar att de kemiska föreningarna ansvariga för kraftig sensibilisering av huden till solljus har avlägsnats.

Även känd som: Eterisk olja av citronskal, Citrus medica limonum skalolja, Citrus limon skalolja, Citronskalolja, Olja av citronskal, Citrusfrukt skalolja, Citron essensolja.

Vår eteriska citronolja tar sin början i de lummiga, soliga fruktträdgårdarna på den indiska landsbygden, där Citrus limon, eller "vanlig citron", odlas med omsorg och hantverk. Citronträdets ursprung kan spåras tillbaka till nordöstra Indien, där det har odlats och värderats i århundraden. I Indien har citronen inte bara varit en viktig del av dieten, utan även spelat en roll i traditionell ayurvedisk alternativmedicin. Området är känt för sitt idealiska klimat för citronodling, med gott om solljus och ett välbalanserat ekosystem som bidrar till fruktens högkvalitativa egenskaper.

Historiskt sett har citronen och dess olja varit högt värderade i många kulturer, inte bara i Indien utan över hela världen. I det antika Grekland och Rom användes citronen för dess välgörande egenskaper och som ett medel mot allt från förgiftningar till infektioner. Under medeltiden spred sig användningen av citron och dess olja till Europa, där den användes både i matlagning och för att bekämpa epidemier. Och inom ayurvedisk medicin har citronolja länge använts för att balansera kroppens energier och förbättra mental klarhet. Den har även spelat en viktig roll i olika religiösa och andliga ceremonier, där den används för rening och som en symbol för renhet och uppfriskning.

Framställningsprocessen för vår eteriska citronolja är både en konst och vetenskap. Frukterna skördas när de är som mest mogna för att säkerställa högsta möjliga oljekvalitet. Skalen från de nyskördade citronerna kallpressas sedan varsamt. Denna metod är avgörande för att bibehålla oljans terapeutiska egenskaper och dess uppfriskande citrondoft. Genom att använda kallpressning undviks den värme som annars kan förändra och försämra oljans kemiska sammansättning. Efter extraktionsprocessen genomgår oljan noggrann kvalitetskontroll för att säkerställa att den är furokumarinfri (FCF), vilket innebär att de fotosensibiliserande föreningarna har avlägsnats, vilket i sin tur gör den säker att använda i hudvårdsprodukter. Denna omsorg och uppmärksamhet på detaljer i varje steg av processen säkerställer att vår citronolja är av högsta möjliga kvalitet.

Rapporterade fördelar och användningsområden för eterisk olja av Citron

Eterisk citronolja är högt värderad för sina antioxidanta och uppfriskande egenskaper och är känd för att användas i både hudvårds- och hårvårdsprodukter. Denna olja, med sin livliga och energigivande doft, är en favorit inom aromaterapi och bidrar till en känsla av renhet och fräschör. Dess egenskaper gör den till en utmärkt ingrediens i rengöringsprodukter, medan dess förmåga att förbättra hudens och hårets utseende gör den till en mångsidig skönhetsförbättrare.

Eterisk citronolja för hudvård

Eterisk citronolja är en mycket uppskattad ingrediens inom hudvård tack vare dess mångsidiga egenskaper och fördelar. En av de mest framträdande egenskaperna hos citronolja är dess rikedom på Vitamin C. Denna vitamin bidrar till att skydda huden mot UV-skador, förbättra hudton och textur, samt minskar synligheten av fina linjer och rynkor. Dessutom är närvaron av limonen, en antioxidant, gynnsam för huden då den kan hjälpa till att främja kollagenproduktionen för ett yngre utseende.

Eterisk citronolja är även värdefull för att balansera hudens pH, vilket är viktigt för att reparera skador, öka hydreringen och minska irritation. En annan intressant aspekt är dess roll som ett naturligt astringent, vilket innebär att den kan hjälpa till att strama åt porerna och ge huden ett mer ungdomligt utseende. Dessutom kan citronoljan vara användbar för att minska oljeproduktionen på huden, vilket kan vara fördelaktigt för personer med oljig hud.

Ett annat fördelaktigt användningsområde är som ett naturligt exfolierande medel. Citronolja kan hjälpa huden att på ett naturligt sätt avlägsna döda hudceller utan behov av skrubbande eller användning av toxiska kemikalier, vilket ger en ljusare och mer vaken utseende.

För att använda eterisk citronolja på huden är det viktigt att komma ihåg att oljan ska spädas ut med en bärarolja, såsom citronfröolja, som passar perfekt tillsammans med denna eteriska olja då. Detta för att undvika hudirritation och för att säkerställa att oljan är skonsam mot huden.

Eterisk citronolja för hårvård

Inom hårvården erbjuder eterisk citronolja flera fördelar, såsom att förbättra hårets glans och minska uppkomsten av mjäll. För personer med fettigt hår kan citronoljan även hjälpa till att balansera oljeproduktionen. Denna olja kan enkelt läggas till i schampo eller balsam, eller blandas med en bärarolja för en djupgående hårinpackning. Ett annat intressant användningsområde för eterisk citronolja, även när den är fri från furanocoumariner (FCF), är att den har potential att ljusa upp håret när det exponeras för solljus. Citronoljan innehåller citronsyra, ett naturligt blekningsmedel som i kombination med solljusens UV-strålar kan bidra till att ljusa upp håret. Detta sker genom att citronsyran öppnar upp hårstråets kutikula, vilket låter solens UV-strålar tränga djupare in och bryta ner melaninet som ger håret dess färg. Som ett resultat kan håret gradvis bli ljusare med upprepad exponering för citronolja och solljus. Det är dock viktigt att notera att denna metod fungerar bäst på ljust eller blont hår och att resultaten kan variera beroende på hårets naturliga färg.

För att använda citronolja för hårvård, finns det flera effektiva metoder:

  • Hårmask med citronolja: Blanda citronolja med en bärarolja och applicera blandningen på ditt hår och hårbotten. Massera försiktigt och låt verka i ca 30 minuter innan du sköljer och tvättar som vanligt.
  • Hårsköljning med citronolja: Efter schamponering och balsam, använd en blandning av citronolja och vatten som en sista sköljning för att tillföra glans och ta bort uppbyggnad.
  • Tillsätt i schampo och balsam: Du kan också tillsätta några droppar citronolja till ditt favoritschampo och balsam för att förstärka deras effekt och lämna ditt hår kännas rent och fräscht.

Eterisk citronolja inom aromaterapi

Eterisk citronolja är välkänd för sina många fördelar inom aromaterapi, tack vare dess rena, energigivande och uppfriskande doft. Citronoljan kan användas för att lindra trötthet, öka energin och främja en positiv atmosfär. Dess arom sägs stimulera klarsynthet, fokus och medvetenhet, vilket gör den till ett utmärkt val för att öka koncentrationen och klarheten i tankarna. Den kan även hjälpa till att rensa luften från oönskade dofter och bidra till en känsla av renhet och fräschör. Dessutom anses citronoljan ha egenskaper som kan stödja andningssystemet, vilket kan vara särskilt användbart vid förkylningar eller trängda andningsvägar.

Förutom dessa användningsområden kan citronolja också bidra till en känsla av självförtroende och optimism. Dess lätta och uppfriskande natur gör den till ett populärt val för att lyfta humöret och minska känslor av negativitet. Citronolja kan även ha en lugnande effekt på sinnet, vilket kan vara användbart i stressiga situationer eller när man behöver lugna ner sig.

När du använder citronolja i aromaterapi, kan du antingen diffusera den i luften eller blanda den med andra eteriska oljor för att skapa egna personliga blandningar.

Övriga användningsområden för eterisk citronolja

Förutom dess användning i hud- och hårvård samt aromaterapi, har eterisk citronolja även andra användningsområden. Den är ett utmärkt val för att framställa naturliga rengöringsprodukter, som hemlagade allrengöringsmedel eller diskmedel, på grund av sina rengörande egenskaper. Citronoljan kan också användas som en naturlig insektsavvisande ingrediens, vilket gör den perfekt för hemmagjorda mygg- och insektssprayer. Dess friska och rena doft gör den även populär i hemgjorda doftljus och potpourrier.

Innehåll

Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) - Denna produkt innehåller 100% ren eterisk citronolja.

Specifikationer

INCI-Namn Citrus Limon (Lemon) Peel Oil
CAS-Nummer 8008-56-8 ; 84929-31-7
Innehållsdeklaration 100% Citrus Limon (Lemon) Peel Oil
Ursprungsland Indien
Extraherad från växtdel Fruktskal
Extraktionsmetod Kallpressning
Parfymnot/Doftnot Toppnot
Certifiering 100% ren ekologiskt certifierad råvara
Vegansk Ja
Glutenfri Ja

 

Ytterligare information

Storlek:

10 ml

Brand

Greenbalance

MPN

GB043

Intyg & Certifikat

Kosmetisk Deklaration

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) är lämplig för kosmetisk användning och att den inte finns med på listan över ämnen som är förbjudna i kosmetiska produkter. Den innehåller inte heller parabener, förbjudna konserveringsmedel, färgämnen eller UV-filter (enligt bilagorna II-VI i EU-förordningen (EG) nr 1223/2009).

Deklaration av Extraktionsmetod

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) har utvunnits genom kallpressning, vilket innebär att den har bearbetats minimalt med mekanisk extraktion (tryck) och kontrollerade förhållanden med låg temperatur [vid cirka 26-32 °C (80-90 °F)] för att utvinna oljan. Den fytonutrientrika oljan finfiltreras sedan med hjälp av en sil för att avlägsna alla betydande fasta ämnen eller oönskade föroreningar från oljan. Inga kemiska lösningsmedel, inga höga temperaturer och ingen ytterligare kemisk raffinering för att ändra oljans tillstånd (färg, doft).

Cruelty-Free

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) är cruelty-free och fri från djurförsök i enlighet med kosmetikaförordningen (EG) 1223/2009.

Vegansk

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) inte innehåller några animaliska ingredienser eller animaliska biprodukter, att inga animaliska ingredienser eller biprodukter används i tillverkningsprocessen och att produkten inte heller kommer i kontakt med animaliska produkter under lagring och transport.

TSE/BSE Deklaration

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) är fri från Transmissibel Spongiform Encefalopati (TSE) och Bovin Spongiform Encefalopati (BSE). Vi intygar även att denna produkt är fri från dioxiner.

GMO-Fri

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) tillverkas utan användning av genetiskt modifierade organismer och utan användning av råvaror eller processhjälpmedel som innehåller eller härrör från genetiskt modifierat material. Denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) bör därför betraktas som icke genetiskt modifierad i enlighet med direktiven i förordning (EG) nr 1830/2003 och 1829/2003.

Glutenfri

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) inte innehåller någon gluten och har inte tillverkats i processutrustning som kommer i kontakt med gluten eller produkter som innehåller gluten.

Fri från Melamin

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) är fri från Melamin.

Fri från Nanomaterial

Greenbalance intygar att inga nanomaterial har tillsatts i något skede av tillverkningen/produktionsprocessen av denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%), i enlighet med EU:s kosmetikaförordning.

Överensstämmande enligt REACH

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) uppfyller kraven i Europeiska unionens förordning (EG) 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (REACH).

Intygan om uppfyllande av krav för Naturliga Ingredienser

Baserat på ISO 16128-1:2016 (Definitioner för ingredienser) och ISO 16128-2:2017 (Kriterier för ingredienser och produkter) kan Greenbalance intyga att denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) har ett index för naturligt ursprung på 1 och därför kan anses omfattas av definitionen av en “naturlig ingrediens”.

Överensstämmande enligt CITIES

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Eterisk Citronolja (100%) är tillverkad helt och hållet av råvaror som inte innehåller något av följande som är uppförda i bilagorna till konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (CITES).

Säkerhet & Förvaring

IDENTIFIERING AV ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

Användning: Produkterna används i aromaterapi, hudvård, hårvård och som doftsättare i hushållsprodukter.

Tillverkare/Leverantör: Greenbalance (GB Organic AB) – Org.nr: 559384-6693

FARLIGA EGENSKAPER

Klassificering: Oljorna kan vara irriterande eller sensibiliserande för huden och ögonen, beroende på koncentration och individuell känslighet.

Fysiska faror: Inte klassificerad.

Hälsofaror:
– Hudkorrosion/irritation kategori 3
– Allvarlig ögonskada/ögonirritation kategori 2B
– Hudsensibilisering kategori 1

Miljöfaror:
– Farlig för vattenmiljön, akut fara kategori 3
– Farlig för vattenmiljön, långsiktig fara kategori 4

Signalord: Varning Varning (ikon)

Riskfraser: Orsakar mild hudirritation. Orsakar ögonirritation. Kan orsaka en allergisk hudreaktion. Kan vara skadligt vid förtäring och kan orsaka lungskador vid aspiration. Skadligt för vattenlevande organismer med långtidseffekter.

SAMMANSÄTTNING/UPPLYSNING OM BESTÅNDSDELAR

Ingredienser: Sammansättningen varierar beroende på den specifika oljan; se produktspecifikationen för detaljerade ingredienser.

FÖRSTA HJÄLPEN-ÅTGÄRDER

Ögonkontakt: Skölj omedelbart med mycket vatten i minst 15 minuter. Ta bort kontaktlinser om sådana finns och fortsätt sköljningen. Sök läkarvård om irritation kvarstår.

Hudkontakt: Tvätta området noggrant med tvål och vatten. Om hudirritation eller utslag uppstår, sök läkarvård. Ta av kontaminerade kläder omedelbart.

Inandning: Om andningen är svår, flytta personen till frisk luft och håll den i en bekväm position för andning. Kontakta läkare om symtomen utvecklas eller kvarstår.

Förtäring: Kontakta omedelbart läkarvård eller Giftinformationscentralen. Framkalla inte kräkning. Skölj munnen med vatten om personen är vid medvetande.

BRANDBEKÄMPNINGSÅTGÄRDER

Lämpliga släckningsmedel: Använd vattenmist, koldioxid (CO2), pulver eller alkoholresistent skum.

Olämpliga släckningsmedel: Använd inte vattenstråle eftersom det kan sprida branden.

Specifika faror vid brand: Brand kan producera irriterande, frätande och/eller giftiga gaser.

Särskild skyddsutrustning för brandbekämpningspersonal: Använd standardutrustning inklusive flamskyddsrock, hjälm med ansiktsskydd, handskar och gummistövlar. Använd självförsörjande andningsapparat med fullt ansiktsskydd vid brandbekämpning.

HANTERING OCH LAGRING

Hantering: Undvik kontakt med ögon och hud. Bär lämplig skyddsutrustning och hantera produkten i välventilerade utrymmen. Undvik antändningskällor, gnistor och öppen eld.

Lagring: Förvaras på en sval, torr plats borta från direkt solljus och starka oxidationsmedel. Håll flaskan tätt försluten och utom räckhåll för barn. Förvaras i ett välventilerat område.

FYSIKALISKA OCH KEMISKA EGENSKAPER

Tillstånd vid rumstemperatur: Flytande

Färg och lukt: Varierar beroende på olja; vanligtvis klar till lätt färgad och har en karakteristisk lukt.

STABILITET OCH REAKTIVITET

Stabilitet: Produkterna är stabila under normala förhållanden och rekommenderad förvaring.

Reaktivitet: Kan reagera med starka oxidationsmedel. Undvik kontakt med oöppnade behållare.

TOXIKOLOGISK INFORMATION

LD50: Den exakta toxiciteten varierar beroende på olja; se produktspecifikationen för detaljer.

Symptom: Direkt kontakt med ögonen kan orsaka tillfällig irritation. Kan orsaka mild hudirritation och allergisk hudreaktion.

YTTERLIGARE INFORMATION

Avfallshantering: Avfallet ska hanteras i enlighet med lokala föreskrifter för farligt avfall. Följ rekommendationerna för återvinning och bortskaffande i ditt område.

MILJÖINFORMATION

Miljöfarlighet: Produkten klassificeras inte som miljöfarlig, men stora eller frekventa utsläpp kan ha skadliga effekter på miljön.

FRISKRIVNING

Greenbalance kan inte förutse alla förhållanden under vilka denna information och denna produkt, eller andra tillverkares produkter i kombination med denna produkt, kan användas. Det är användarens ansvar att säkerställa säkra förhållanden för hantering, lagring och bortskaffande av produkten, samt att ta ansvar för förluster, skador eller kostnader på grund av felaktig användning. Informationen ovan relaterar endast till denna produkt och inte till dess användning i kombination med något annat material eller någon särskild process, och är endast avsedd som vägledning för säker hantering, användning, bearbetning, lagring, transport och bortskaffande. Informationen ska inte betraktas som en garanti eller kvalitetspecifikation. Det är den enskilda individens ansvar att bedöma produktens säkerhet i den slutliga applikationen. Informationen ovan är baserad på data som tillhandahållits av och samlats in från erkända källor såsom distributörer, tillverkare och tekniska grupper och anses vara korrekt enligt vår bästa kunskap. 

2 recensioner av Ekologisk Eterisk Citronolja (100%)

  1. Elif E. (verifierad ägare)

    Lite svag doft men ändå fräsch

  2. Anonym (verifierad ägare)

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *