 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Sommarrean är här! –  Upp till 30% rabatt på utvalda varor – Gäller endast t.o.m. söndag 2023-07-28.

Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Sommarrean är här! –  Upp till 30% rabatt på utvalda varor – Gäller endast t.o.m. söndag 2023-07-28.

Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad)

(1 kundrecension)

Finns i lager

Från: 55 kr

55 kr
79 kr
Artikelnr: 088 Kategori:
Fri från djurförsök  Vegansk Naturliga ingredienser GMO-fri Glutenfri

Greenbalance Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) (Cichorium intybus)

Observera att denna produkt är rostad.

Cikoriarot, hämtad från den ljusblåblommiga växten Cichorium intybus, är en spännande ingrediens som nyligen fått ökad uppmärksamhet från både livsmedelstillverkare och konsumenter. Denna anmärkningsvärda rot är en del av maskrosfamiljen och har använts i århundraden inom matlagning och traditionell medicin.

En av cikoriarotens mest populära användningsområden är som ett kaffealternativ, tack vare dess liknande smak och färg. Den naturliga, jordnära smaken gör det till ett utmärkt substitut för den som önskar en koffeinfri dryck. Dessutom är fibrerna från denna rot kända för att ha många fördelar och används ofta som en ingrediens i livsmedelstillsatser eller kosttillskott.

Prova cikoriarot och upptäck de många fördelarna med denna unika ingrediens, som erbjuder en rad möjligheter inom matlagning och välbefinnande. Med sitt rika historiska arv och mångsidiga användningsområden är cikoriarot ett utmärkt tillskott till din kost och en smakfull nyhet att utforska.

Även känd som: Cikoria, Vägvårda, Blåbinkegräs, Blåblinka, Jernört

Cikoriaroten härstammar från cikoria-växten, vetenskapligt känd som Cichorium intybus. Denna fleråriga växt växer i stora delar av Europa, Nordamerika och Asien. Cikorian har blå, lavendel eller ibland vita blommor och trivs på fält, längs med vägar och i andra öppna landskap. Dess rot har varit uppskattad för dess smak och medicinska egenskaper sedan urminnes tider.

Historiskt sett har cikoria en rik bakgrund som går tillbaka till antika civilisationer. De gamla egyptierna kände till cikorian och använde den både som mat och medicin. Romarna uppskattade cikorian för dess medicinska fördelar, och den kände romerske naturforskaren Plinius den äldre rekommenderade cikorian som botemedel mot många sjukdomar. Dess popularitet spred sig genom Europa under medeltiden, där den blev känd både som en läkeört och som en populär ersättning för kaffe.

Genom tiderna har cikorian tjänat en mängd olika ändamål. Under Napoleonkrigen, när embargot ledde till en brist på kaffe, blev rostade cikoriarötter en populär ersättning för kaffe i Frankrike, en tradition som kvarstår till denna dag. Cikorian har också länge varit använd i traditionell örtmedicin i olika kulturer för att behandla åkommor som matsmältningsproblem, gallstenar och leveråkommor.

Med den växande efterfrågan på naturliga och hälsosamma produkter, har cikorian sett en renässans i modern tid. Den primära framställningen av cikoriarot idag fokuserar på dess inulininnehåll, då Cikoriarot består av 68 % inulin i torrvikt. Inulin är en typ av fiber som kallas fruktan eller fruktooligosackarid, en kolhydrat som består av en kort kedja av fruktosmolekyler som kroppen inte kan smälta.
Det fungerar som en prebiotika, vilket innebär att det ger näring åt de nyttiga bakterierna i din tarm. Dessa nyttiga bakterier spelar en roll för att minska inflammation, bekämpa skadliga bakterier och förbättra mineralupptaget.

Rötterna skördas, tvättas och torkas, varefter de kan rostas för att ge en kaffesubstitut eller extraheras för att producera inulinpulver. Detta inulinpulver används sedan i en mängd olika livsmedelsprodukter som en källa till prebiotiska fibrer.

Rapporterade fördelar och användningsområden för Cikoriarot

Cikoriarot har länge varit en uppskattad del i många kulturers kulinariska traditioner. I Europa är den kanske mest känd som en kaffesubstitut, särskilt under perioder av kaffebrist, där den rostade roten har kunnat erbjuda en liknande smakupplevelse men utan koffeinets närvaro. Men det är inte bara i kaffekoppen cikoriarot har hittat sin plats. Med sin jordiga smakprofil har roten även blivit en ingrediens i allt från grytor och soppor till sallader. För den som är nyfiken på cikoriarotens smak rekommenderas att antingen blanda den med vanligt kaffe eller brygga den separat som ett koffeinfritt alternativ. Ett tips är att tillsätta den i maträtter för att addera en djupare, jordig ton.

Inom den moderna gourmetmatlagningen har cikoriaroten verkligen börjat glänsa. Många kockar prisar roten för dess mångsidighet och förmåga att agera smakförstärkare, och när den kombineras med andra ingredienser kan den skapa en komplex och inbjudande smakprofil. Utöver det kulinariska värdet kan cikoriaroten också erbjuda välbefinnande. Dess koffeinfria natur gör den till ett utmärkt val för den som söker en värmande, tröstande dryck utan uppiggande effekt, och kan fungera som ett sätt att varva ner efter en lång dag. Att inkludera cikoriaroten i sin dagliga rutin ses av många som en återgång till naturen, en koppling till jordens enkla nöjen.

Historiskt sett sträcker sig cikoriarotens närvaro tillbaka till de gamla civilisationerna i Egypten, Grekland och Rom, där den inte bara användes som mat och dryck, utan även tillskrevs olika fördelar för kroppen. Och i dagens samhälle, med en ständigt ökande efterfrågan på naturliga och ekologiska produkter, har cikoriaroten återigen fått en framträdande plats. Den har blivit en trendig ingrediens på caféer och har även blivit populär inom holistisk hälsa.

Dessutom, med en växande medvetenhet om miljö och hållbarhet, framstår cikoriaroten som ett hållbart val. Den växer utan behov av intensiva jordbruksmetoder och erbjuder en lösning för den miljömedvetna konsumenten. När vi blickar framåt ser framtiden ljus ut för cikoriaroten. Med den ökande globala intresset för naturliga produkter och deras fördelar utforskar forskare och matinnovatörer ständigt nya sätt att inkludera roten i vår vardag, från drycker till maträtter.

Innehåll

Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) - Denna produkt innehåller 100% ren torkad cikoriarot i hackat format.

Specifikationer

Botaniskt Namn Cichorium intybus
Innehållsdeklaration 100% Cichorium intybus
Ursprungsland Frankrike
Växtdel Rot
Certifiering 100% ren ekologiskt certifierad råvara
Vegansk Ja
Glutenfri Ja

 

Ytterligare information

Storlek:

50g, 100g

Brand

Greenbalance

MPN

GB088

Intyg & Certifikat

Kosmetisk Deklaration

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) är lämplig för kosmetisk användning och att den inte finns med på listan över ämnen som är förbjudna i kosmetiska produkter. Den innehåller inte heller parabener, förbjudna konserveringsmedel, färgämnen eller UV-filter (enligt bilagorna II-VI i EU-förordningen (EG) nr 1223/2009).

Cruelty-Free

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) är cruelty-free och fri från djurförsök i enlighet med kosmetikaförordningen (EG) 1223/2009.

Vegansk

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) inte innehåller några animaliska ingredienser eller animaliska biprodukter, att inga animaliska ingredienser eller biprodukter används i tillverkningsprocessen och att produkten inte heller kommer i kontakt med animaliska produkter under lagring och transport.

TSE/BSE Deklaration

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) är fritt från Transmissibel Spongiform Encefalopati (TSE) och Bovin Spongiform Encefalopati (BSE). Vi intygar även att denna produkt är fri från dioxiner.

GMO-Fri

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) tillverkas utan användning av genetiskt modifierade organismer och utan användning av råvaror eller processhjälpmedel som innehåller eller härrör från genetiskt modifierat material. Denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) bör därför betraktas som icke genetiskt modifierad i enlighet med direktiven i förordning (EG) nr 1830/2003 och 1829/2003.

Glutenfri

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) inte innehåller någon gluten och har inte tillverkats i processutrustning som kommer i kontakt med gluten eller produkter som innehåller gluten.

Fri från Melamin

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) är fritt från Melamin.

Fri från Nanomaterial

Greenbalance intygar att inga nanomaterial har tillsatts i något skede av tillverkningen/produktionsprocessen av denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad), i enlighet med EU:s kosmetikaförordning.

Överensstämmande enligt REACH

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) uppfyller kraven i Europeiska unionens förordning (EG) 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (REACH).

Intygan om uppfyllande av krav för Naturliga Ingredienser

Baserat på ISO 16128-1:2016 (Definitioner för ingredienser) och ISO 16128-2:2017 (Kriterier för ingredienser och produkter) kan Greenbalance intyga att denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) har ett index för naturligt ursprung på 1 och därför kan anses omfattas av definitionen av en “naturlig ingrediens”.

Överensstämmande enligt CITIES

Greenbalance intygar att denna Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad) är tillverkad helt och hållet av råvaror som inte innehåller något av följande som är uppförda i bilagorna till konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (CITES).

Säkerhet & Förvaring

Säkerhetsinstruktioner

Produkten bör ej användas av gravida eller ammande. Förvara utom räckhåll för barn.

Observera att denna produkt kan interagera med vissa mediciner och psykotropa läkemedel. För mer information vänligen kontakta din läkare eller apotekspersonal. Detta innehåll tjänar uteslutande för informations- och utbildningsändamål och ersätter under inga omständigheter medicinsk rådgivning från läkare eller apotekspersonal.

Förvaring

Bör förvaras mörkt, svalt och torrt i en tätsluten behållare, gärna av glas, keramik eller i originalförpackning.
Undvik direkt solljus och värme för att bibehålla örternas arom och kvalitet.

Bör användas inom ett år från inköpsdatum.

1 recension av Ekologisk Torkad Cikoriarot (Hackad)

  1. Guido (verifierad ägare)

    Ej testad än,men luktar gott.

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *