 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Sommarrean är här! –  Upp till 30% rabatt på utvalda varor – Gäller endast t.o.m. söndag 2023-07-28.

Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Sommarrean är här! –  Upp till 30% rabatt på utvalda varor – Gäller endast t.o.m. söndag 2023-07-28.

DIY: Skapa Ditt Eget Giftfria Myggmedel Hemma

DIY: Skapa Ditt Eget Giftfria Myggmedel Hemma

Dela denna artikel:

Det är en vanlig sommarscen: du sitter ute i trädgården, njuter av den varma kvällen och plötsligt, ett irriterande summande ljud, följt av en skarp stickning. Myggor! Dessa små kryp kan förvandla en annars perfekt sommarkväll till en riktig mardröm. Men det finns en lösning, och den ligger kanske inte där du förväntar dig. Har du någonsin övervägt att göra ditt eget myggmedel? Det finns ett antal fördelar med detta tillvägagångssätt.

Varför du ska göra ditt eget giftfria myggmedel

Först och främst är det miljövänligt. Många kommersiella myggmedel innehåller kemikalier som DEET, vilket kan vara skadligt för både människor och miljö. Genom att göra ditt eget myggmedel kan du välja naturliga, miljövänliga ingredienser som citronella, eukalyptus och lavendendelolja. Dessa ingredienser är effektiva för att avskräcka myggor, men de skadar inte miljön. De är biologiskt nedbrytbara och kommer inte att ackumuleras i vattenkällor eller marken, vilket kan vara fallet med vissa kemikalier i butiksköpta myggmedel.

En annan stor fördel med att göra ditt eget myggmedel är att du kan göra det giftfritt. Detta är särskilt viktigt om du har barn eller husdjur. Många myggmedel som du kan köpa i butiken kan vara farliga om de sväljs eller kommer i kontakt med ögonen. Genom att göra ditt eget myggmedel kan du vara säker på att ingredienserna är säkra att använda. Du behöver inte oroa dig för att dina barn eller husdjur kommer i kontakt med skadliga ämnen. Dessutom kan naturliga ingredienser som citronella och lavendel även ha andra fördelar, som att verka lugnande och avkopplande.

Att göra ditt eget myggmedel kan också vara ekonomiskt fördelaktigt. De flesta ingredienser du behöver kan du redan ha hemma, eller de kan vara relativt billiga att köpa. Du kan också göra större mängder myggmedel åt gången, vilket kan vara mer kostnadseffektivt än att ständigt köpa nya flaskor. Dessutom kan du anpassa ditt myggmedel efter dina egna behov och preferenser, vilket innebär att du inte behöver slösa pengar på produkter som kanske inte passar dig.

Till sist, att skapa ditt eget myggmedel ger en känsla av självständighet och självförsörjning. Det är tillfredsställande att kunna luta sig tillbaka och njuta av en myggfri kväll, med vetskapen om att du har skapat lösningen själv. Du kan experimentera med olika blandningar och koncentrationer för att hitta den perfekta formulan för dina behov. Dessutom kan du dela dina framgångar med vänner och familj, och kanske till och med hjälpa dem att bli av med sina egna myggproblem.

Så, nästa gång du hör det där irriterande summandet, varför inte överväga att göra ditt eget myggmedel? Det är miljövänligt, giftfritt, kostnadseffektivt och kan vara ganska roligt att göra. Och viktigast av allt, det kan hjälpa dig att återfå kontrollen över dina sommarkvällar, utan att ständigt behöva bekymra dig över myggor.

Vad du behöver för att skapa ditt eget myggmedel

Att skapa ditt eget myggmedel är faktiskt enklare än du kanske tror. Det kräver bara några få ingredienser och redskap som du kanske redan har hemma. Först och främst behöver du en basvätska. Detta kan vara något så enkelt som destillerat vatten eller en  vegetabilisk olja. Oavsett om du använder vegetabilisk olja eller vatten så fungerar dessa som bärare för de eteriska oljorna, vilka är den aktiva ingrediensen i ditt myggmedel.

Nästa steg är att välja dina eteriska oljor. Det finns många olika typer att välja mellan, men några av de mest effektiva mot myggor inkluderar citronella, geranium, eukalyptus, pepparmynta, och lavendel. Du kan välja en eller en kombination av dessa, beroende på dina personliga preferenser. Generellt sett behöver du ungefär 30 droppar av eterisk olja per dl basvätska, men detta kan variera beroende på hur starkt du vill att ditt myggmedel ska vara.

För att blanda ditt myggmedel behöver du också en behållare. En tom sprayflaska fungerar bra för detta ändamål. Se bara till att den är ren innan du börjar. Du kan också behöva en tratt för att hjälpa till att hälla vätskorna i flaskan utan spill. Slutligen, om du vill förvara ditt myggmedel för framtida användning, se till att du har en mörk, sval plats att förvara det på för att förhindra att oljorna bryts ner.

När du har alla dina material och ingredienser, är det bara att blanda dem tillsammans. Börja med att hälla din basvätska i sprayflaskan. Använd med fördel en flaska i brunt glas för att skydda innehållet. Använd sedan tratten för att tillsätta de eteriska oljorna. Skaka flaskan ordentligt för att blanda de eteriska oljorna med basvätskan. Nu är ditt myggmedel klart att använda! Spreja generöst runt områden där du vill hålla myggor borta och njut av dina myggfria sommarkvällar. Har du gjort ett myggmedel med en vegetabilisk olja som bas kan myggmedlet istället rollas eller smörjas in på utsatta ställen på huden.

Steg-för-Steg Guide för att Skapa Ditt Eget Myggmedel

Steg-för-steg guide för att skapa ditt eget myggmedel

Att skapa ditt eget naturliga myggmedel är ett roligt och meningsfullt projekt som kan hjälpa dig att ta kontroll över ditt utomhusliv under sommarmånaderna. Här är en steg-för-steg-guide för att skapa ditt eget myggmedel hemma.

Steg ett: Samla dina material och ingredienser. För att skapa ditt eget myggmedel behöver du en basvätska, eteriska oljor, en tom sprayflaska, och eventuellt en tratt. Din basvätska kan vara vegetabilisk olja eller destillerat vatten. För de eteriska oljorna kan du välja mellan flera olika sorter. Citronella, eukalyptus, kryddnejlika, pepparmynta, geranium, tea tree och lavendel är några av de mest effektiva mot myggor.

Nedan finner du två förslag på myggmedel med vatten respektive vegetabilisk olja som bas.

Myggmedel med vatten som basvätska

Myggmedel med vegetabilisk olja som basvätska

Steg två: Börja med att hälla din basvätska i sprayflaskan. Om flaskans öppning är liten kan du använda en tratt för att undvika spill. Mängden basvätska du använder beror på storleken på din flaska, men generellt sett bör du fylla flaskan till ungefär tre fjärdedelar.

Steg tre: Nu är det dags att tillsätta de eteriska oljorna. Generellt sett ska du tillsätta ungefär 30 droppar eterisk olja per dl basvätska. Du kan välja att använda en enda typ av eterisk olja, eller en blandning av flera olika sorter för att skapa en unik doft. När du har tillsatt oljorna, sätt på locket på flaskan och skaka den kraftigt för att blanda oljorna med basvätskan.

Steg fyra: Ditt myggmedel är nu klart att användas! Spreja det generöst runt områden där du vill hålla myggor borta. Kom ihåg att skaka flaskan innan varje användning för att se till att oljorna är väl blandade med basvätskan. Om du inte planerar att använda allt myggmedel direkt, förvara det på en mörk, sval plats för att förhindra att oljorna bryts ner.

Oavsett om du sitter på din uteplats, trädgården eller är ute och campar, kommer ditt hemmagjorda myggmedel att erbjuda ett naturligt och miljövänligt sätt att hålla dessa irriterande insekter på avstånd. Lycka till!

Säker användning av ditt hemgjorda giftfria myggmedel

Användning av ditt hemgjorda myggmedel kräver viss försiktighet för att garantera dess effektivitet och för att undvika eventuella hudreaktioner. Detta beror på att även om de eteriska oljorna är naturliga, kan de fortfarande vara potentiellt irriterande eller allergiframkallande för vissa individer. Innan du applicerar myggmedlet över stora delar av kroppen, är det alltid bäst att göra ett hudtest. Applicera en liten mängd av produkten på insidan av din handled och vänta 24 timmar för att se om någon reaktion uppstår. Om du märker rodnad, klåda eller annan irritation, bör du inte använda myggmedlet.

När det gäller applicering av myggmedlet, bör det sprutas generöst på exponerad hud och över kläder. Mygg kan bita genom tunna kläder, så ett lager av myggmedel kan hjälpa till att avvärja dem. Undvik dock att spraya direkt på ansiktet. Istället, spraya myggmedlet på händerna och applicera sedan det på ansiktet, undvikande ögon och mun. Kom ihåg att tvätta händerna noggrant efteråt för att undvika oavsiktlig kontakt med ögonen. Det är också viktigt att notera att du bör återapplicera myggmedlet varannan timme, eller oftare om du svettas mycket eller om du har simmat, eftersom vattnet kan skölja bort myggmedlet.

I händelse av att du ska spendera tid i ett område med hög myggaktivitet, kan du också överväga att spraya ditt hemgjorda myggmedel runt ditt boendeområde. Detta kan inkludera din trädgård, altan eller campingplats. Spraya bara runt området, men undvik att spraya direkt på växter, eftersom vissa eteriska oljor kan vara skadliga för dem. Med dessa riktlinjer för säker användning kan du få ut det mesta av ditt hemgjorda myggmedel samtidigt som du minimerar eventuella risker.

Förvaring och livslängd av ditt DIY myggmedel

För att säkerställa att ditt hemgjorda myggmedel behåller sin effektivitet över tid, är korrekt förvaring avgörande. En av de viktigaste aspekterna att tänka på är att eteriska oljor är ljuskänsliga, vilket innebär att de kan försämras om de utsätts för direkt solljus eller starkt ljus. Därför bör ditt myggmedel förvaras på en sval, mörk plats när det inte används. En garderob, skåp eller källare kan vara idealiska platser. Dessutom, eftersom värme också kan påverka kvaliteten på oljorna, bör du undvika att förvara ditt myggmedel i varma områden, som till exempel i en bil under sommaren eller nära värmekällor i hemmet.

Flaskan som du förvarar ditt myggmedel i spelar också en viktig roll när det gäller produktens hållbarhet. Idealiskt sett bör du använda en flaska av mörkt glas, eftersom det kan skydda oljorna från ljus. Plastflaskor bör undvikas om möjligt, eftersom vissa eteriska oljor kan bryta ner plast över tid, vilket kan leda till att din produkt försämras. När det gäller livslängden för ditt DIY-myggmedel, kan det variera beroende på vilka ingredienser du använder. Generellt sett bör ditt hemgjorda myggmedel hålla i minst sex månader till ett år om det förvaras korrekt. Dock bör du alltid kontrollera produktens doft innan användning – om det luktar annorlunda än vanligt, är det bäst att kassera det och göra en ny sats.

Vanliga frågor om hemgjorda giftfria myggmedel

 • Är hemgjorda myggmedel lika effektiva som kommersiella produkter?
  Ja, tack vare de aktiva beståndsdelarna i eteriska oljor, är hemgjorda myggmedel mycket effektiva när det gäller att avskräcka myggor.
 • Kan jag få hudreaktioner från att använda hemgjorda myggmedel?
  Det är alltid en bra idé att utföra ett patchtest på en liten del av huden innan du applicerar blandningen över större områden för att säkerställa att du inte upplever någon irritation eller allergisk reaktion.
 • Är vissa eteriska oljor farliga för huden i solen?
  Ja, vissa eteriska oljor, som citron- och apelsinoljor, kan vara fotosensibiliserande, vilket innebär att de kan öka hudens känslighet mot solen.
 • Hur ofta behöver jag applicera mitt hemgjorda myggmedel?
  Hemgjorda myggmedel tenderar att ha en kortare verkanstid än kommersiella produkter, så det kan vara nödvändigt att applicera dem oftare, kanske varannan till var tredje timme.
 • Kan jag använda hemgjorda myggmedel på barn?
  Du bör alltid vara mycket försiktig med vilka oljor du använder på barn, eftersom vissa kan vara för starka för barns känsliga hud. Konsultera alltid en läkare eller aromterapeut först.
 • Kan jag använda hemgjorda myggmedel på husdjur?
  Vissa eteriska oljor är säkra för husdjur, medan andra kan vara giftiga. Konsultera alltid en veterinär innan du använder dessa produkter på dina husdjur.
 • Vilka eteriska oljor fungerar bäst mot myggor?
  Citronella, eukalyptus, kryddnejlika, geranium, pepparmynta och lavendel har visat sig ha särskilt starka avskräckande egenskaper mot myggor.
 • Kan jag använda någon typ av olja som basvätska för mitt myggmedel?
  De flesta vegetabiliska oljor fungerar bra som basvätska. Vanliga exempel inkluderar citronfröolja, jojobaolja, marulaolja, macadamiaolja och arganolja.
 • Behöver jag förvara mitt hemgjorda myggmedel på något speciellt sätt?
  Det är bäst att förvara ditt myggmedel på en mörk, sval plats för att förhindra att oljorna bryts ner.
 • Hur länge håller mitt hemgjorda myggmedel?
  Det varierar beroende på vilka ingredienser du använder, men generellt håller det minst ett par veckor. Om du tillsätter E-vitamin, en antioxidant, kan det hålla i upp till ett år.
Ansvarsfriskrivning:

Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.