Facebook Pixel

 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

10% rabatt på alla eteriska oljor 🍂 – Gäller t.o.m. torsdag 31/10

Vad är Eterisk Olja?

Vad är eterisk olja?

Dela denna artikel:

En eterisk olja är en ren naturprodukt. Den är lättflyktig och aromatisk. En eterisk olja utgör inte ”bara” en doft, utan den erbjuder ett brett spektrum av terapeutiska egenskaper och den har mycket att erbjuda den som hittat in i de eteriska oljornas värld.

En eterisk olja skapas från utvalda aromatiska växter och deras växtdelar. Olika växter och växtdelar kräver olika förfaranden för att utvinna de aromatiska ämnena. En varsam hantering i framställningsprocessen är viktig för att bevara alla ämnen. En eterisk olja kan bestå av upp till 500 olika ämnen.

Eteriska oljor har en lång tradition för naturlig användning inom örtmedicin, friskvård, rekreation, parfym och hudvård. De används också för desinfektion, rengöring och smaksättning. Eteriska oljor är utmärkta att tillföra som doftämne i produkter för att få ett brett spektrum av dess terapeutiska egenskaper.

Hur framställs eterisk olja?

Eterisk olja framställs vanligtvis genom ångdestillation av blad, knoppar, bark, rötter, blommor och frön. Undantag är eterisk olja från citrusfrukter. Dessa framställs genom kallpressning av skalet. Det är viktigt att växterna och tillverkningsprocessen håller hög kvalité för att slutprodukten inte ska förlora sina verksamma ämnen.

Vad är ångdestillation?

Ångdestillation är en skonsam metod för att extrahera olika ämnen från en råvara och därmed ha möjligheten att bevara så mycket som möjligt av de terapeutiska egenskaperna hos växten. I processen används en ångdestilleringsapparat. Varmt vatten förångas upp i en behållare med det organiska materialet som ska ångdestilleras. Ångan från det varma vattnet passerar igenom växtmaterialet genom ett tryck underifrån. Ångan kondenserar mot växtmaterialet och bildar en blandning. Blandningen fortsätter att värmas upp av mer inkommande ånga. Föreningarna från växtmaterialet följer med ångan vidare i ångdestilleringsapparaten.

Blandningen fortsätter vidare till andra delar i behållaren där den efterhand kyls ner. De flesta organiska föreningar upplöses inte i vatten utan de bildar istället en blandning. När den kondenserade blandningen svalnar separeras olja från vatten genom en sedimenteringsprocess där oljan flyter upp till ytan. Vattnet kan sedan lätt filtreras bort och det som kvarstår är ren eterisk olja. Genom att använda sig av ångdestillation kan man extrahera de flyktiga delarna av växten på ett mycket skonsamt sätt utan att växten kommer i kontakt med det varma vattnet och man minimerar risken för att viktiga ämnen förstörs.

Vad är kallpressning?

Kallpressning är en tidskrävande och väldigt skonsam metod. Kallpressning är en vanlig metod vid framställning av eteriska oljor när det gäller citrusfrukter. Några exempel på frukter är apelsin, citron, clementin och mandarin.

Vid kallpressning tas skalen bort från frukten och finfördelas. Delarna pressas sedan samman. Det sammanpressade växtmaterialet blandas med vatten. Blandningen rörs om och pressas på nytt. Därefter separeras de fasta substanserna från vätskorna.  Blandning får därefter stå och reda till sig. Härefter sker en process av sig själv där vatten separeras från olja genom att oljan flyter upp till ytan. Vattnet kan filtreras och tappas bort och kvar finns ren eterisk olja.

Vad är parfymnot?

Vad är parfymnot?

När en parfymör ska doftsätta en parfym är det eteriska oljor som används. En parfymör vet hur en doft uppträder efter en viss tid tillsammans med andra dofter, hur de gifter sig med varandra och skapar en balans. En parfymör kan konsten att skapa en färdig produkt, där de på ett skickligt sätt använt sig av de tre parfymnoterna, toppnot, hjärtnot och basnot. Dessa benämns ibland även som toppnot, mellannot och basnot. Parfymnoten berättar för oss vad det är vi kan förvänta oss av doften.

En färdig parfymprodukt ska bestå av en välbalanserad kombination av de tre parfymnoterna. I skapandet av en parfym används en mångfald av eteriska oljor. Vanligtvis innehåller en parfym ett 50 tal olika doftämnen som ska harmonisera med varandra, men det finns också parfymer som innehåller flera hundra olika doftämnen.

En eterisk olja kan ha många karaktärer, den kan vara blommig, jordig, träig och örtartad i sin doft. Den kan också vara flyktig, fräsch, fyllig, skarp eller ha en tyngre karaktär.

En doft har alltid en viss karaktär precis när vi tagit på den, denna kallas toppnot. Efter cirka en timme framträder en ny karaktär tydligt, då är det hjärtnoten som kommer fram. Basnoten framträder sist och det kan ta flera timmar.

Vi går in lite mer på de olika parfymnoterna nedan:

Vad är toppnot?

Toppnot är den första doften som man upplever direkt när man luktar på en parfym. Den första doft vi förnimmer när vi tagit på parfymen. Toppnoten består av små lätta molekyler som avdunstar ganska snabbt efter att vi applicerat produkten på huden.

Toppnoten är ofta baserad på eteriska oljor som benämns som friska, fräscha, lätta och flyktiga. Ibland kan de även uppfattas som skarpa. I toppnoten vill man att doften ska upplevas så positiv som möjligt, eftersom det är det första intrycket man får av en parfym och som vi vet finns det bara ett första intryck. Detta intryck blir ofta avgörandet för om man gillar parfymen eller inte.

Eteriska oljor som är vanliga i en toppnot är ofta baserade på lätta dofter som citrus, örter och vissa kryddor. Dofter av stjärnanis, rosmarin, lavendel, bergamott, apelsin, citron, mandarin, pepparmynta, och eukalyptus är vanliga som toppnot.  Dessa dofter triggar vårt doftsinne med förnimmelser som friskhet, lugn och balans

Vad är hjärtnot?

Som hjärtnot placerar man de dofter som man vill ska vara mest framträdande och ge karaktär till en parfym. Hjärtnoten i en parfym börjar så smått komma fram efter 15-20 minuter i samband med att toppnoten börjar avdunsta. Hjärtnoten kommer fram ordentligt först efter cirka 30-60 minuter efter att man applicerat produkten på huden. Av just denna anledning bör man inte vara för snabb med att förkasta en parfym genom det första intrycket från toppnoten, utan istället invänta att hjärtnoten ska framträda innan man bestämmer sig för om man gillar parfymen eller inte.

Dofterna i hjärtnoten påverkas av din egen kroppsdoft på huden. Detta är förklaringen till varför samma parfym kan dofta olika på olika personer. För att kunna avgöra om en doft passar dig eller inte går därför inte att bestämma genom att lukta på en doftpinne. Parfymen behöver komma i kontakt med din hud. Det är först nu du kan avgöra hur parfymen passar dig.

Det är också skillnad i hur länge doften sitter kvar på huden. Hos vissa personer kan en doft försvinna snabbt, medan den kan sitta kvar väldigt länge på någon annan. Detta beror helt enkelt på hur din egen hud interagerar med produkten.

Eteriska oljor som används som hjärtnot benämns som mer fylliga och ger en bra karaktär. Här används ofta blommiga och kryddiga eteriska oljor som doftsättare. Vanliga dofter med hjärtnot är douglasgran, vit magnolia, romersk kamomill, honungsmyrten, geranium, neroli och ylang ylang.

Vad är basnot?

Basnoten är den doft som framträder sist när toppen av hjärtnoten klingat av. Detta sker oftast efter ett par timmar. Basnoten gifter sig med det som finns kvar av hjärtnoten och det är basnoten som ger djup och substans till parfymen och bestämmer doftens hållbarhet.

Basnoten avdunstar väldigt långsamt och den fixerar kompositionen i produkten mellan topp, hjärt och basnot. Basnoten skapas för att parfymdoften ska stanna kvar länge på din hud. Den stannar även kvar länge i textilier som den kommit i kontakt med. Basnoten i en parfymprodukt kan ha så stark karaktär att den kan stanna kvar i kläder till och med efter flera tvättar.

Som basnot i parfymer används ofta eteriska oljor med inslag av träslag, kåda och lite tyngre kryddor. Vanliga dofter med basnot är indisk sandelträ, kryddnejlika, myrra, kanel, buddha wood, och cederträ.

Doftpyramiden

Populära användningsområden för eteriska oljor

Eterisk olja i hudvård

Do it yourself ”DYI”  är ett stadigt växande populärt användningsområde för eteriska oljor. Man kan tillverka sitt eget schampo, sin egen tvål, badsalt, hudolja och många andra produkter. Det är bara fantasin som sätter gränser. Genom att göra sin egen produkt har man full kontroll över vad den innehåller och att man inte tillför kemikalier och andra gifter i kroppen. Dessutom står det en fritt att välja precis vilka dofter man vill ha på sin produkt.

Eteriska oljor tillsätts i hudvårdsprodukter dels för att ge en doft men framförallt för att de påverkar oss på olika sätt. Vissa eteriska oljor har en kylande effekt medan andra är värmande och stimulerar blodcirkulationen. Några ger energi och andra skapar ett lugn. Många eteriska oljor är antiseptiska och har därmed en antiinflammatorisk effekt och kan därför hjälpa till med att reparera skadad hud. Eteriska oljor kan också vara cellförnyande och sammandragande. Genom att applicera hudvårdsprodukter med eterisk olja på huden, tar huden upp oljornas positiva effekter samtidigt som det doftar underbart.

Det är också vanligt att använda några droppar eteriska olja i massageoljor. Dels på grund av dess doft men framförallt för dess terapeutiska egenskaper. Vanliga bäraroljor som används till hudvård är nyponfröolja, jojobaolja, avokadoolja, sheaolja och arganolja.

Eteriska oljor kan köpas som separata egna dofter eller färdigblandade sorter där erfarna välrenommerade leverantörer och aromaterapeuter skapat färdiga blandningar. De som är erfarna inom området vet precis vilka produkter som passar med varandra. Nackdelen med att köpa en färdig blandning kan vara att man inte har någon personlig kontroll över blandningen.

Eteriska oljor är ett koncentrat och ska därför inte användas direkt på huden då detta kan ge negativa reaktioner. Innan en eterisk olja appliceras på huden bör den blandas med en bärarolja eller annan produkt.

Eterisk olja i aromaterapi

Det finns olika sätt för kroppen att plocka upp alla de olika positiva egenskaperna som en eterisk olja har. Det kan till exempel vara via livsmedel, inhalation och applicering utvärtes. Man kan även droppa några droppar i ett varmt bad där man då dels andas in ångorna från oljorna samtidigt som de tränger in i kroppen via hudens porer.

Aromaterapi handlar främst om att inandas ett ämne. I en aromalampa behövs det endast några få droppar för att fylla ett helt rum med ljuvliga, aromatiska och terapeutiska dofter. När vi andas in aromen från den eteriska oljan plockar kroppen upp oljornas positiva terapeutiska egenskaper. Andra sätt att inhalera eteriska oljor kan vara genom att använda, doftkrus, doftstenar, doftstickor, ljus, diffusorer och aromatiska smycken.

Eteriska oljor har en mångfald av positiva egenskaper. Den naturliga sammansättningen av de aromatiska ämnena kan ge stora positiva effekter både fysiskt och psykiskt, en doft som har effekt på både kropp och själ. En eterisk olja i sin rena form har en kraftig aromatisk doft och därför behövs det endast några få droppar för att skapa stora effekter.

Eteriska oljor används ofta inom aromaterapi eftersom de interagerar med våra kroppar på så många olika positiva sätt. När molekylerna från de eteriska oljorna kommer in i kroppen via våra lungor, stimuleras det limbiska systemet. Det limbiska systemet, vilket även kallas för känslohjärnan, anses utgöra den del av hjärnan som styr bland annat känslor, humör, beteende, minne, luktsinne, rädsla, aggression, ångest, stress, sexualitet och frisättning av hormoner. Med detta sagt kan man förstå den popularitet som aromaterapi har.

Den som kan sin sak inom aromaterapi vet precis vilka dofter de ska välja för att uppnå önskade terapeutiska effekter. Det finns hundratals olika eteriska oljor att välja bland. Eteriska oljor kan bland annat vara upplyftande, energigivande, smärtlindrande, rogivande, antidepressiva och ge stresslindring. Varje olja har sin egen energi och doft och det finns ett brett utbud av eteriska oljor där alla bör kunna hitta sina egna favoriter. Det är också vanligt inom aromaterapi att blanda olika dofter för att uppnå bättre effekt.

Kan eteriska oljor användas i livsmedel?

Eteriska oljor är vanligt förekommande som smaksättning i olika livsmedel, men det är inte alla eteriska oljor som kan användas i. De som fungerar bra som smaksättare i livsmedel ska ha en så kallad GRAS-status. Detta innebär att de i utspädd form är kontrollerade och godkända för att användas i livsmedel. Några vanliga godkända eteriska oljor för livsmedel är apelsin, citronmeliss, citron, kanel, kryddnejlika, lime, rosmarin, kamomill, och ylang ylang.

Exempel på livsmedelsprodukter där eteriska oljor används som smaksättare är i olika drycker. Ett välkänt te är Earl Grey som är smaksatt av bergamott. Eller varför inte droppa ett par droppar eukalyptus i ditt kvällste. I absint har man tillsatt kalmusrot. Det är också vanligt förekommande med smaksättning av eteriska oljor i läsk och likörer. Eteriska oljor är även populära att använda i godis som till exempel pepparmynta. Ska man baka en kaka kan man ersätta det rivna citron eller apelsinskalet med ett par droppar eterisk olja av citron eller apelsin.

Vad är skillnaden på eterisk olja och doftolja?

Eteriska oljor är en ren naturprodukt från utvalda aromatiska växter. Det är stor skillnad på syntetisk doftolja och eterisk olja. Doftoljor och parfymoljor innehåller en blandning av olika kemiska ämnen och de har inte de värdefulla terapeutiska egenskaperna som eteriska oljor har.

Det förekommer olika varianter av billiga oljor på marknaden och det kan vara lätt att luras att tro att de är en eterisk olja. Men om man läser lite mer noggrant så framgår det att dessa produkter inte är rena, utan de är utspädda med andra kemiska ämnen. I vissa fall finns det ingen eller en otydlig beskrivning av innehållet.

En eterisk olja ska aldrig vara utblandad med andra ämnen. Köper man en eterisk lavendelolja, så ska man kunna känna sig säker på att den inte innehåller något annat än ren lavendelolja. På en flaska med eterisk olja bör det därför framgå att den innehåller 100 % eterisk olja. Det bör också tydligt framgå vilken växt oljan kommer ifrån med dess botaniska namn.

Till skillnad från doftoljor och parfymoljor som alla brukar ha ungefär samma pris, så skiljer sig olika eteriska oljor åt avsevärt i pris. Detta handlar om flera faktorer som botanikens sällsynthet, ursprungsland, klimatförhållanden, tillverkningsprocess och kvalitetsstandard.

Var alltid noga med att kontrollera att produkten du köper kommer från ett varumärke som kan garantera dess kvalité. Det är också viktigt att köpa ekologiska produkter för att inte föra in gifter i sin kropp.

Ansvarsfriskrivning:

Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Relaterade artiklar